vrijdag 4 november 2011

Filmpjes over hersenonderzoek

Het thema Who's in control? bestrijkt globaal drie thema's. Wie heeft het (1) in onze samenleving voor het zeggen, wie (2) bepaalt in welke richting de wetenschap zich mag (kan, moet) ontwikkelen en (3) wat betekenen resultaten uit hersenonderzoek voor ons als mens.

Op internet zijn veel 'filmpjes' te vinden waar enthousiaste hersenonderzoekers de leek bijpraten over hun inzichten. In dit artikel worden enkele filmpjes verzameld.
De meeste filmpjes zijn relatief kort en zijn afkomstig van TED, dé plek waar slimme en enthousiaste wetenschappers aan het woord worden gelaten.

Vertaling: bij de meeste TED-filmpjes is het mogelijk een vertaling mee te laten lopen.

Tom Wujec over 3 manieren waarop het brein betekenis creëert (2009) (6:29)
Informatie ontwerper Tom Wujec praat over drie delen van het brein die ons woorden, beelden, gevoelens en verbindingen helpen begrijpen. In deze korte talk van TEDU vraag hij: Wat is de beste manier om ons brein te gebruiken zodat we beter in staat zijn grote ideeën te begrijpen?

Michael Merzenich over het 'herbedraden' van de hersenen(2009) (23:11)
Neurowetenschapper Michael Merzenich kijkt naar een van de geheimen van de ongelooflijke vermogens van de hersenen: het vermogen om zichzelf actief te 'herbedraden'. Hij onderzoekt manieren om de plasticiteit van de hersenen te gebruiken om onze vaardigheden te verbeteren en verloren functies te herstellen.


Christopher deCharms doet een realtime hersenscan (2008) (4:00)
Neurowetenschapper en uitvinder Christopher deCharms laat een nieuwe manier zien om fMRI te gebruiken om hersenactiviteit in beeld te brengen -- gedachten, emoties, pijn -- op het moment dat het gebeurt. Met andere woorden: je kunt daadwerkelijk zien wat je voelt.


Rebecca Saxe: Hoe de hersenen morele beslissingen nemen (2009) (16;55)
Aanvoelen van de motieven, gedachten, gevoelens van geliefden en vreemden is een natuurlijk talent voor mensen. Maar hoe doen we dat? Hier deelt Rebecca Saxe fascinerend onderzoek dat duidelijk maakt hoe de hersenen over gedachten van anderen denkt -- en oordeelt over hun acties.


Jim Fallon: Verkenning van het brein van een moordenaar (2009) (6:29)
Psychopathische moordenaars vormen de basis voor enkele van de meest bekeken tv-programma's. Maar wat gaat er echt in hen om? Neurologisch wetenschapper Jim Fallon praat over hersenscans en genetische analyse, die de beschadigde bedrading die ontstaat van nature uit (én via opvoeding), misschien kan ontcijferen. In een plot-twist te-gek-voor-fictie deelt hij een fascinerend familieverhaal dat zijn werk ijzingwekkend persoonlijk maakt.Tom Chatfield: 7 manieren waarop games het brein belonen (2010) (16:29)
We betrekken het spelen van games in steeds meer aspecten van ons leven, spenderen ontelbare uren -- en echt geld -- aan het verkennen van virtuele werelden, op zoek naar denkbeeldige schatten. Waarom? Tom Chatfield laat zien dat games perfect zijn afgestemd om beloningen uit te delen die het brein betrokken houden en ons hongerig maken naar meer.Beau Lotto: Optische illusies laten zien hoe wij kijken (2009) (16:31)
Beau Lotto's kleurenspelletjes brengen je niet alleen in de war, ze werpen ook licht op iets wat je normaal gesproken niet kunt zien: hoe onze hersenen werken. Deze leuke en direkte blik op je eigen veelzijdige gezichtsvermogen laat zien hoe evolutie onze perceptie van de werkelijkheid kleurt.Eli Pariser: Opgelet met online filtering! (2011) (9:05)
Webbedrijven streven naar het aanpassen van hun diensten (inclusief nieuws en zoekresultaten) aan onze persoonlijke smaak. Er hangt een gevaarlijk en onbedoeld gevolg aan vast: we komen vast te zitten in een "filterbubble" en komen niet in contact met informatie die ons wereldbeeld ter discussie stelt en verbreedt. Eli Pariser beargumenteert krachtig dat dit uiteindelijk slechte gevolgen voor onszelf en de democratie zal hebben.

Klik hier voor een ander artikel op deze website over dit wonderschone filmpje (met een omineuze boodschap).
A bandwidth for humans (2009) (4:44)
Een Youtube-filmpje waarin wordt uitgelegd dat onze zintuigen per seconde 11 miljoen bits binnenkrijgen en het gros 'weggooien'. Het gaat over informatie én (nieuw begrip) exformatie.

Klik hier voor een ander artikel op deze website over de Deense wetenschapsjournalist Tor Norretranders die hierover (al) in 1991 een boek schreef over dit fenomeen.Brein in beeld (2011) (2:00)
Het menselijk brein fascineert van jong tot oud, van leek tot wetenschapper. Maastricht University is een van de aanjagers van het Nederlandse hersenonderzoek, met een sterke focus op het menselijk brein en het direct bekijken en visualiseren van hersenprocessen. Ons team, bestaande uit vier promovendi, 4 studenten en een hoogleraar, wil deze groeiende kennis beschikbaar maken voor een breed publiek.

Een belangrijk Nederlands initiatief. U kunt zich abonneren op hun nieuwste filmpjes.


Barry Schwartz over de paradox van keuzes (2006) (19:40)
Psycholoog Barry Schwartz richt zich op een van de grondbeginselen van de westerse samenleving: keuzevrijheid. Hij is van mening dat meer keuze niet bevrijdt maar verlamt, dat de mens er eerder ontevredener dan gelukkiger van wordt.Alison Gopnik: What do babies think? (2011) (18:30)
Babies and young children are like the R&D division of the human species,">

Geen opmerkingen:

Een reactie posten